Selecteer een pagina

Mijn verhaal 

De kracht van veerkracht

Waarom ben ik zo gepassioneerd over veerkracht en het vergroten daarvan via – zoals ik ze noem – gouden gewoontes?

Daarvoor moeten we terug naar het voorjaar van 2015. Ik was toen journalist, getrouwd en in verwachting van ons tweede kindje. Ons huwelijk had punten van verbetering, maar ik was vol vertrouwen dat we er samen sterker uit zouden komen.

Maar amper een maand na de geboorte van onze zoon ontdekte ik dat mijn partner tijdens mijn zwangerschap zijn hart had verloren aan iemand anders…

Wat volgde was een emotionele achtbaan. Vrijwel iedere nacht lag ik wakker, gevangen in een cirkel van sombere gedachten. Om na – hopelijk – nog wat slaap op te staan met dezelfde sombere gedachten. Zou ik ooit m’n levenslust hervinden? Weer een vrolijke moeder worden voor mijn kinderen? En hoe konden hun vader en ik een goedlopend co-ouderschap opbouwen ondanks alle pijn?

Gelukkig kwamen er tijdens dit diepe dal óók veel mooie dingen op mijn pad. Beginnend met een gouden vangnet van behulpzame vrienden, familie en professionals. Plus prachtige boeken, inspirerende podcasts en meerdere cursussen voor emotionele verwerking en persoonlijke groei.

Bloeiende bomen

Bij een van die cursussen leerde ik om een succesdagboek bij te houden. Heel simpel: iedere ochtend of avond tien minuten lang opschrijven wat er de afgelopen dag goed was gegaan. Er waren dagen dat ik aanvankelijk maar één prestatie kon bedenken. ‘Ik adem nog’.

Maar daarna kwamen er steevast meer goede dingen naar boven. De bomen die in bloei stonden. Mijn vrolijke dochter die lief met haar broertje had gespeeld. Een vriendin die op bezoek kwam. Het huis dat ik had opgeruimd – of in ieder geval een klein stukje dan.

Dankzij het schrijven ving ik de kleine succesjes die voorheen ongemerkt voorbij vlogen. Zelfs een dag die ik op het eerste gezicht uit mijn leven wilde schrappen, bleek vol dingen die ik waardeerde in mezelf en anderen. Net zoals je in de avondlucht, als je langer kijkt, steeds meer sterren ziet.

Goede zelfzorg

Na een tijdje volgde ik ook een tweede advies uit de cursus op: opschrijven wat er die dag niet zo goed was gegaan. En wat ik daarvan kon leren. Wat me een pijnlijke confrontatie had geleken, bleek juist een krachtig medicijn tegen gepieker en spijt. Ik ontdekte dat de enige échte fouten, de fouten zijn waar we niets van leren.

Nog altijd schrijf ik iedere avond zo’n tien tot vijftien minuutjes. Door de jaren heen heb ik hier drie dingen aan toegevoegd:

  • Ik noteer mijn globale stemming. Waarbij het er niet om gaat wat er die dag is gebeurd, maar of ik er gezond en veerkrachtig mee ben omgegaan.
  • Ik houd bij of ik mijn gouden gewoontes heb gedaan. Zoals in de ochtend tabata doen, een korte vorm van high intensity interval training van slechts vijf minuten.
  • Wanneer nodig schrijf ik een actieplan om gewoontes in mijn leven te starten of versterken. Of om te stoppen met dingen die ik niet meer wil. Slaap opofferen aan mijn telefoon, bijvoorbeeld.

Als ik mensen hierover vertel, denken ze soms dat ik de discipline nastreef van een topsporter. Geloof me, niets is minder waar. M’n huis is een rommel, ik verschijn pas bij de kapper als mijn uitgroei écht niet meer kan en met regelmaat ren ik achter de vuilniswagen aan omdat ik de zakken te laat naar beneden breng.

Maar één ding kan ik wel zeggen: ik probeer iedere dag zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen.

In mijn ervaring is dat namelijk de beste manier om fijn in mijn vel te zitten en zo veerkrachtig mogelijk door het leven te gaan – wat ook weer ten goede komt aan de mensen om me heen.

Floreren

De gevolgen van mijn gouden gewoontes zijn beter dan ik ooit had durven dromen – dat is ook waarom ik ze ‘goud’ noem 😊

Ieder mens en ieder leven is anders, maar een paar voorbeelden van wat mij laat stralen:

  • Door iedere ochtend kort te sporten houd ik mijn stemming op peil
  • Door dagelijks stil te staan bij waar ik dankbaar voor ben, zie ik veel vaker het goede om me heen
  • Door mijn telefoon aan de kant te leggen als ik voor mijn kinderen zorg, kan ik met aandacht bij ze zijn en veel meer van ze genieten
  • En, wat ik destijds nooit had gedacht: door goede gewoontes rond de samenwerking met hun vader heb ik al lange tijd een ontzettend fijn co-ouderschap met hem en zijn nieuwe partner

Tot slot: De Gouden Gewoontes Journal is gemaakt aan het eind van 2020. Een tijd die niemand snel zal vergeten. Kort na de corona-uitbraak in Nederland, stelde ik mezelf als doel om als journalist en columnist bij NRC Handelsblad lezers te steunen om veerkrachtig te blijven.

Met deze journal beoog ik hetzelfde. Zodat jij floreert. En de wereld om jou heen ook.

Met gouden groet,

Ykje